Bir Güneş Ailesi Kuruluşudur. 1928'den beri.

Basında Biz

10 Nis

Faytonculuğu tarihe karışmaktan kurtardı, 13 ülkeye ihracat yapıyor

Faytonculuğu tarihe karışmaktan kurtardı, 13 ülkeye ihracat yapıyor
Türkiye’de bitmeye yüz tutan mesleklerden faytonculuk, Manisa’nın Akhisar ilçesinde yeniden canlandı. Genç girişimci Bülent Güneş’in atölyesinde ürettiği faytonlar, dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.

Akhisar Küçük Sanayi Sitesi’ndeki mütevazı atölyesinde baba mesleğini sürdüren Güneş, tarihe karışmakta olan bir mesleğini yeniden kârlı bir iş kolu haline getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

1928 yılında dededen başlayarak üç kuşaktır at arabası ve fayton imalatını sürdüren Güneş ailesinin son kuşağının temsilcisi Bülent Güneş, ortakları Murat Kabasakal, Tayfun Altınküp ile bir araya gelip kurdukları ‘Güneş Fayton’ atölyesinde halen ayda 10-11 fayton üretiyor. Bülent Güneş, “Okumaya pek hevesim yoktu, bunun üzerine babam bana ‘Gel bu işi devam ettir, en güzel meslek bu, ileride bu işin ustası hiç kalmaz sen de zengin olursun.’ dedi. Bunun üzerine aile mesleğine başlamış oldum.” sözleriyle anlatıyor faytonculuk macerasını. Küçüklüğünden itibaren babasının atölyesine devam eden Güneş, kısa sürede işin inceliklerini öğrenir ve askere gider. Askerlik dönüşü Akhisar’a geldiğinde ise bu meslek tarih olmuştur adeta. Güneş, ustaların artık minyatür faytonlar yapmaya başladığını görünce kendisi de küçük süs faytonları yapmaya başlamış. At arabalarının devri geçse de faytonun henüz tarih olmadığı, kısa sürede gelen siparişlerle anlaşılır. Niğde Belediyesi kendisinden gerçek boyutlarda fayton yapmasını ister. İşin asıl yayılmasını sağlayan ise Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın dayısı Faruk Yalçın’ın, torunu için fayton siparişi vermesi olur. Yalçın’ın gerçek boyutlarda bir fayton yaptırması kısa sürede bu son ustanın ününün yayılmasına vesile olur. Talepler hızla artar. Turistik yörelerdeki belediyelerden siparişler alır. Eskişehir Belediyesi en önemli müşterilerinden biridir artık. Müşterilerine nostaljik turlar düzenlemek isteyen büyük oteller de fayton ister. Bu gelişmeleri elbette ihracat takip eder. İnternet sitesine yaptığı faytonların fotoğraflarını koyan Bülent Güneş, yurtdışından da ilgi görmeye başlar. İlk ihracatı ise Yunanistan’a yapar. Komşu, halen Güneş’in en önemli müşterisi. Bugüne kadar Yunanistan, Hollanda, İngiltere, İsrail, Suudi Arabistan, Dubai, İsviçre gibi 13 ülkeye fayton ihraç eden Bülent Güneş’in farklı projeleri de var. Tamamen kendi tasarımı olan fayton büfeye büyük talep olur. Halen fayton büfe üretimini yetiştiremediklerinden yakınıyor. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması da Güneş’i yakından ilgilendiriyor. İstanbul için düşündüğü projesi ise tramvay büfe. İstiklal Caddesi’ndeki tarihî tramvayı ağaç ağırlıklı büfe modeliyle üretmeye hazırlanıyor. Güneş faytonlarının satış fiyatı ise 12 bin liradan başlayıp 20 bin liraya kadar çıkıyor.

Bülent Güneş, askerden döndüğünde babasıyla birlikte Akhisar’da, hatta Türkiye’de bu işi yapan iki faytoncudan biridir ama kısa sürede mesleğin ustalarını yetiştirmeyi başarır. Yanında halen bu işin inceliklerine vakıf 14 usta çalıştırıyor. Fayton üretiminde kullanılan malzemelerin de çok özel olması gerekiyor. Kayın ve dişbudak gibi sert ve suya dayanıklı ağaçlardan elde edilen keresteler tamamen kuruması için depoda 3 yıl bekletiliyor.