Bir Güneş Ailesi Kuruluşudur. 1928'den beri.

Basında Biz

10 Nis

Son faytoncular

İzmir’in Kordonboyu denilince akla öncelikle fayton sefaları gelir. Yüzyıllar boyunca günlük hayatın ayrılmaz parçası olan faytonlar bugün artık nostaljik bir anlam taşıyor. Doğal olarak da faytonlarla birlikte, yapımcıları da tarihe karışıyor.
Bu özel işi yapan bugünlerde yok gibi, ama Akhisar’da yaşamını sürdüren Güneş Ailesi bunun dışında. Güneş ailesi 3 kuşaktır fayton ve dekoratif amaçlı at arabası yaparak, bu işi sürdürüyor. Yaptıklarının bir bölümünü yurtdışına satan aile son olarak İngiltere’ye fayton yapmış.
Sanayi Sitesi’ndeki imalathanede babası Şefik Güneş ile birlikte çalışan Bülent Güneş, “At arabası imalatı bize dededen kalan bir meslek. Üç kuşaktır bu işi yapıyoruz” diyor.

fayyton    Belediyelere gönderiyorlar
Uzun yıllar at arabası yaptıktan sonra, 1991’de ilk defa minyatür fayton imal ettiklerini söyleyen Güneş, bir fuarda faytonun sergilenmesinin ardından sipariş gelmeye başladığını belirtti. Güneş, “Önce Aksaray’da bir dinlenme tesisi için ürettik, arkası geldi” diyerek, özellikle belediyelerden talep olduğunu söyledi.
Eskişehir’e gönderilen 7 faytonun kullanıldığını, ayrıca Isparta, Gaziantep, Kars başta olmak üzere çeşitli belediyeler için üretim yaptıklarını belirten Güneş, son birkaç yıldır yurtdışından da sipariş olduğunu anlattı. Yunanistan, Hollanda, İsrail gibi ülkelere fayton ve at arabası ihracatı yapan Güneş Ailesi, son olarak Londra’daki bir firmadan Kraliyet Faytonu olarak da bilinen “Londauer” modeli siparişi aldı. Faytonların pirinç aksamları, döşemeleri ve koşumları dışında herşeyini kendilerinin yaptığını belirten Güneş şunları söyledi: “3 kişi çalışıyoruz ve ayda 1 fayton, haftada 1 at arabası imal edebiliyoruz. Faytonların fiyatları 9 ile 14 milyar arasında değişiyor. At arabaları ise 1.5 milyardan başlıyor. Minyatür faytonlar 5 milyar, minyatür at arabaları ise 350 milyon.”
Mert İlkutluğ DHA